NATO-bővítés az 1990-es években: Clinton és Jelcin „hideg békéje”

  • 1994-ben Budapesten, a Budapesti Memorandum aláírásával Ukrajna orosz, amerikai és brit biztonsági vállalásokat kapott azért cserébe, hogy feladja atomfegyvereit.
  • Sorozatunkban a történelmi döntés hátterét járjuk be levéltári dokumentumokon keresztül. A sorozat további részei itt olvashatóak.
  • A negyedik részben bemutatjuk, az amerikai és az orosz elnök beszédeiben hogyan ütközött Kelet és Nyugat víziója az európai biztonságról.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) 1994-es budapesti csúcstalálkozójának legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó eseménye minden bizonnyal Bill Clinton amerikai és Borisz Jelcin orosz elnök nyilvános „összecsapása” volt. Mindketten felszólaltak december 5-én a konferencia második plenáris ülésén, ahogy az a rendezvény sajtókalauzában (lásd 3. fejezet) olvasható. Még ez a dokumentum is utal az amerikai elnök érkezése körüli bizonytalanságra; végül „hét órát töltött a földön Magyarországon”, ez alatt aláírta a Budapesti Memorandumot (lásd 1. fejezet), beszédet mondott az amerikai nagykövetség vendégeinek (lásd 2. fejezet) és felszólalt az EBEÉ-csúcstalálkozón.

Az AP összeállítása az 1994-es budapesti biztonsági csúcsról Clinton és Jelcin beszédeivel, majd a Budapesti Memorandum aláírásával.Forrás: YouTube/AP Archive.

Clinton: NATO. Jelcin: EBEÉ!

„Clinton azzal az eltökéltséggel érkezett a budapesti EBEÉ-csúcstalálkozóra, hogy kimutassa a kelet-európai demokratikus és szabadpiaci átalakulás iránti támogatását” – áll a Reuter hírügynökségi jelentésében, amely aznap 14:42-kor érkezett a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió központjába.

„A NATO az európai biztonság és együttműködés alapköve – jelentette ki Clinton. – A kollektív biztonság érdekében a NATO kész segíteni összekötni Közép- és Kelet-Európa szétszórt államait. [...] Egyetlen külső országnak sincs felhatalmazása megvétózni a bővülést.”


A Reuter összefoglalója Bill Clinton beszédéről az 1994-es budapesti biztonsági csúcson. Forrás: Blinken OSA Archivum, A SZER/SZR Kutatóintézete Nyugati sajtógyűjteményének életrajzi gyűjteményei

Jelcin Clinton után szólalt fel, és mindjárt hangot is adott a NATO tervezett bővítése elleni tiltakozásának. Az alábbiakban bemutatjuk az Oroszországot a „biztonság és stabilitás keleti pillérének” nevező orosz elnök teljes beszédét; pontosabban annak nem hivatalos angol fordítását, amely a Nemzetközi Helsinki Szövetség iratanyagában maradt fenn, miután a szervezet részt vett a budapesti biztonsági csúcson.

„Egy teljes értékű, szilárd jogi alapokon nyugvó, összeurópai szervezet létrehozása létfontosságú szükségszerűséggé vált Európa számára” – jelentette ki Jelcin, aki azonban nem a NATO-t, hanem helyette az Oroszországot is tagjai között tudó az EBEÉ-t képzelte el a „béke, a stabilitás és a demokrácia eszközének”.

Úgy fogalmazott, hogy a NATO „ma keresi a helyét Európában, nem minden nehézség nélkül. Fontos, hogy ez a keresés új megosztottság helyett az európai egység megteremtését segítse”. Az egész csúcstalálkozó legtöbbet idézett szófordulatát szolgáltatva arra figyelmeztetett, hogy „miután Európa éppen csak megszabadult a hidegháború örökségétől, fennáll a veszélye, hogy elmerül a »hideg békében«”.


Boris Jelcin teljes beszéde az 1994-es budapesti biztonsági csúcson. Forrás: Blinken OSA Archivum, A Nemzetközi Helsinki Szövetség iratai, EBEÉ-EBESZ-iratok

Jelcin meg sem említette, de Clinton kitért a Budapesti Memorandum aláírására. Az amerikai elnök „üdvözölte a hétfőn Budapesten aláírt történelmi jelentőségű megállapodásokat, amelyekben a volt szovjet államok, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán lemondtak a nukleáris fegyverekről, és végre életbe léptették a START-1-egyezmény keretében régóta halogatott fegyverzetcsökkentést” – olvasható a fenti Reuter-jelentésben.

„Azonban, miközben ezt a mérföldkövet ünnepelték, Európának szembe kellett néznie a küszöbén zajló boszniai háborúval – mondta Clinton. »A szörnyű boszniai konfliktus nem egészen háromszáz mérföldre ettől a várostól tombol« – hívta fel a figyelmet arra a központi problémára, amely aláássa az új biztonsági kereteket megszabni hivatott csúcstalálkozót”.

A következő fejezetben egy másik szörnyű háborút idézünk fel, amely a Budapesti Memorandum tágabb történelmi pillanatában zajlott.

A sorozat részei:

  1. Nukleáris leszerelés és a Budapesti Memorandum: „egy biztonságosabb korszak köszönt a világra”?
  2. Európai biztonsági konferencia egy virágzó demokráciában: Magyarországon
  3. Az európai biztonság újraszerkesztése Budapesten
  4. NATO-bővítés az 1990-es években: Clinton és Jelcin „hideg békéje” 
  5. Oroszország 1994-es „békefenntartó művelete” Csecsenföldön
  6. „Kevésbé kötelező erejű kötelezettség”: tiszteletben tartani, vagy védelmezni Ukrajna integritását? 
  7. „Mindannyiunk általános biztonsága az egyes országok stabilitásától és biztonságától függ”

(Katerina Belenkina a Blinken OSA Archivum levéltárosa és szláv specialistája; Zsámboki Miklós a Blinken OSA Archivum tartalomfelelős munkatársa és segédlevéltárosa.)