Európai biztonsági konferencia egy virágzó demokráciában: Magyarországon

  • 1994-ben Budapesten, a Budapesti Memorandum aláírásával Ukrajna orosz, amerikai és brit biztonsági vállalásokat kapott azért cserébe, hogy feladja atomfegyvereit.
  • Sorozatunkban a történelmi döntés hátterét járjuk be levéltári dokumentumokon keresztül. A sorozat további részei itt olvashatóak.
  • A második részben Budapest házigazda-szerepét vizsgáljuk.

Ahogy azt sorozatunk első részében írtuk: a Budapesti Memorandum aláírása után az ukrán elnök Leonyid Kucsma „szimbolikusnak nevezte, hogy az aláírásra éppen az európai biztonsági csúcson került sor”. Bár a Memorandum nem szerepelt a hivatalos programban, a Kucsma elnök által említett „európai biztonsági csúcs” természetesen az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) negyedik csúcstalálkozója volt. A konferenciasorozat 1973-ban indult azzal a céllal, hogy a vasfüggönyön átívelő párbeszédet teremtsen, és szorgalmazza az emberi jogok tiszteletben tartását a szocialista blokkban. Első és talán legjelentősebb eredménye az 1975-ben Helsinkiben tartott csúcstalálkozó záródokumentuma volt: korábbi blogbejegyzésünkben a Helsinki Záróokmány nem várt hatásának tartottuk, hogy lökést és legitimációt adott a kelet-európai emberi jogi csoportok megjelenéséhez és tevékenységéhez, végül hozzájárulva az 1980-as évek végi, 1990-es évek eleji rendszerváltásokhoz.

Ezekre a történelmi változásokra és a Szovjetunió összeomlására reagálva az 1994. december 5-6-án Budapesten megrendezett negyedik csúcstalálkozóján az értekezletsorozat is átalakult, és felvette a mai Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nevet.

Az 1994-es csúcstalálkozóval kapcsolatos dokumentumokat sorozatunk következő fejezetében fogunk bemutatni; előtte azt vizsgáljuk meg, hogy az milyen szimbolikus jelentőséggel bírt, hogy Magyarország adott otthont nemcsak a csúcstalálkozónak, de a Budapesti Memorandum aláírásának is.

Donald Blinken nagykövet és felesége, Vera Blinken, illetve az EBEÉ-konferenciára és a Memorandum aláírására Budapestre látogató Bill Clinton 1994. december 5-én.Forrás: Blinken OSA Archívum, Vera és Donald Blinken Gyűjtemény, Vera Blinken személyes iratai

Az aláírási ceremónia előkészületeiről előzetesen kevés információt hoztak nyilvánosságra; az azonban ismert, hogy a tavaly szeptemberben elhunyt Donald M. Blinken, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete 1994 és 1997 között, meghatározó szerepet játszott a szervezésben. A Blinken OSA Archivumban őrizzük egyrészt a Vera és Donald Blinken Gyűjteményt – Blinken nagyköveti tevékenységével kapcsolatos levelezéseit, sajtókivágatokat, fényképeket –, másrészt a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió Kutatóintézetének iratait – a rádiók által felhalmozott médiagyűjteményt és elemzéseket. Ezek révén az Archivum lehetőséget biztosít a történelmi esemény mélyebb megértésére.

Az alábbiakban Blinken nagykövet 1994 decemberében megjelent cikkét és a SZER/SZR egy belső táviratát osztjuk meg.

A SZER/SZR müncheni központjába 1994. december 5-én, 20:32-kor érkezett belső távirat az alábbiakban részleteket tartalmaz Clinton elnök az amerikai nagykövetségen elmondott aznapi beszédéből:


SZER/SZR távirat Bill Clinton 1994 december 5-i beszédéről az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Forrás: Blinken OSA Archivum, A SZER/SZR Kutatóintézete Nyugati sajtógyűjteményének életrajzi gyűjteményei

A szövegkörnyezetből kiderül, hogy erre az eseményre az aláírási ceremónia után került sor: „azért látogattam Budapestre, hogy megerősítsem nemzetünk elkötelezettségét egy biztonságos és egyesült Európa mellett – idézi Clintont a távirat. – Ahogy [Blinken] nagykövet úr is említette, ma hatályba lépett a START-1-egyezmény, és Ukrajna, követve Fehéroroszország és Kazahsztán példáját, csatlakozott az atomsorompó-egyezményhez”.

Az amerikai elnök ezután kiemelte, hogy az EBEÉ-csúcs és az aláírás házigazdája, „Magyarország, demokratikus szomszédaihoz hasonlóan határozott lépésekkel halad a teljes európai integráció felé. Hiszem, hogy be tudja és be is fogja fejezni a szabadpiaccá való átalakulását. Hiszem, hogy elkötelezettsége az iránt, hogy fontos, felelősségteljes szerepet játsszon az új Európában, mindannyiunk számára jó hír”.

Néhány héttel a biztonsági csúcstalálkozó után, 1994. december 24-én Donald Blinken nagykövet cikket közölt a Népszabadságban (a szöveg angolul a Budapest Sun című angol nyelvű magyarországi hetilapban is megjelent), mintegy összegezve magyarországi nagykövetként eltöltött első évét. „Az EBEÉ-csúcsértekezlet idején az egész világ Budapestre figyelt” – írja, elismerve Magyarország alkalmasságát az esemény megrendezésére. Majd Clinton elnökhöz hasonlóan elégedetten nyilatkozik a rendszerváltás utáni parlamentarizmus és az emberi jogok védelmének fejlődéséről, kijelentve, hogy a „virágzó magyar demokrácia képezi azt a nélkülözhetetlen alapot, amelyre jelenlegi, kitűnő kapcsolatunk épült”.


Donald M. Blinken cikke az amerikai-magyar kapcsolatokról a Népszabadság 1994. december 24-i számában. Forrás: Blinken OSA Archívum, a SZER/SZR Kutatóintézete magyar osztályának tematikus gyűjteményei

A sorozat következő részében az EBEÉ-találkozóval kapcsolatos iratokat osztunk meg.

A sorozat részei:

  1. Nukleáris leszerelés és a Budapesti Memorandum: „egy biztonságosabb korszak köszönt a világra”?
  2. Európai biztonsági konferencia egy virágzó demokráciában: Magyarországon
  3. Az európai biztonság újraszerkesztése Budapesten
  4. NATO-bővítés az 1990-es években: Clinton és Jelcin „hideg békéje” 
  5. Oroszország 1994-es „békefenntartó művelete” Csecsenföldön 
  6. „Kevésbé kötelező erejű kötelezettség”: tiszteletben tartani, vagy védelmezni Ukrajna integritását?
  7. „Mindannyiunk általános biztonsága az egyes országok stabilitásától és biztonságától függ”

(Katerina Belenkina a Blinken OSA Archivum levéltárosa és szláv specialistája; Zsámboki Miklós a Blinken OSA Archivum tartalomfelelős munkatársa és segédlevéltárosa.)

Olvasd angolul! / Available in English!