Június 20.: A menekültek világnapja

  • Az ENSZ statisztikái szerint a menekülni kényszerülők száma idén először átlépte a 100 milliót.
  • Február óta csak Ukrajnából 5 millió ember menekült el, további 7 milliót űztek el otthonából az országon belül. A hazatérés, ha egyáltalán, évekig tarthat.
  • Az American Refugee Committee (Amerikai menekültügyi bizottság, ARC) nevű civil szervezet még a 2000-es években is a délszláv háború elől menekülők visszatelepítésén dolgozott; a Blinken OSA Archívumban őrzött iratanyagukból megismerhető emberközpontú munkamódszerük, megannyi tanulsággal szolgálva.

A menekültek világnapja alkalmából az ARC délszláv programjait vázoló filmeket mutatunk be.

Amikor 1978-ban a chicagói üzletember Neal Ball elvállalta egy laoszi menekült támogatását, arra számított, hogy majd havonta szépen kitölt egy csekket, és az ügy le van tudva. Nem sokkal később értesítették, hogy az a bizonyos menekült, Phunguene Sananikone, hamarosan megérkezik a chicagói reptérre. Ráadásul kiderült, hogy a családja részben thaiföldi menekülttáborokban rekedt, ahonnan vissza fogják küldeni a kommunista Laoszba. Ball személyesen utazott Thaiföldre a család maradék részéért: ekkor szembesült a menekülttáborok valóságával.

Úgy látta, hogy sokkal többre van szükség alkalmi pénzadományoknál, élelmiszer- és ételosztásnál; ezért hozta létre az American Refugee Committee nevű nonprofit civil szervezetet.

Jelenet az ARC programjait bemutató promóciós filmből.Forrás: Blinken OSA Archívum, Az American Refugee Committee délszláv programjainak videófelvételei.

Az ARC első programja Thaiföldön valósult meg. Önkénteseket, orvosokat, ápolókat és pszichológusokat küldtek a menekülttáborokba. Ezek a szakemberek a rászorulók ellátása mellett elkezdték ki is képezni a menekülteket, hogy aztán a környező falvakba ellátogatva a munkát már ők tudják folytatni. Az 1990-es évekre a szervezet komoly tapasztalattal rendelkezett a hasonló krízishelyzetekben elvégzendő hosszú távú feladatok terén. Amikor 1992-ben kitört a délszláv háború, rendkívül összetett és elhúzódó menekültválságot vonva maga után, az ARC fontos szerepet játszott a helyzet kezelésében, kiváltképp azt követően, hogy a nemzetközi szervezetek többsége kivonult a területről.

A menekültek küzdelme nem ér véget a háborúval

Miközben február óta az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt milliók kényszerültek és kényszerülnek otthonuk elhagyására, ma, a menekültek világnapján, az ARC délszláv programjait összefoglaló filmjeit mutatjuk be. A működését jelentős részben adományokból biztosító civil szervezet promóciós célokat is szolgáló filmjei tükrözik azt az érzékeny és komplex folyamatot, amelyet egy háborús helyzet elől menekülők segítése jelent, túl a pillanatnyi helyzetük biztosításán, akár évekkel a harcok végét követően. A videók talán segítenek képet alkotni arról, mi is az a munka, amelynek az elvégzésében a hasonló civil szervezetek rendre nélkülözhetetlennek bizonyulnak.

Az ARC elképzelése szerint a menekülteket nem gyámolítani kell, hanem támogatni a saját jövőjükre vonatkozó önálló döntéshozatalban, legyen az végül az új hazában letelepedés, vagy a hazaköltözés. Ha utóbbit választották, az ARC buszutakat szervezett az új határokon túlra, hogy például a montenegrói gyűjtőtáborban élő bosnyák menekültek meglátogathassák szerb fennhatóság alá került szülővárosukat és gyakran romos otthonukat, találkozhassanak egykori és leendő szomszédaikkal. Majd segítséget nyújtottak az ügyintézésben ingatlanjak visszakövetelésétől kezdve a szükséges személyes iratok beszerzéséig, megszervezték és anyagilag is támogatták a felújítási munkákat, sőt mezőgazdasági vagy vállalkozásbeindító csomagokat is biztosítottak.

Jelenet az ARC programjait bemutató promóciós filmből.Forrás: Blinken OSA Archívum, Az American Refugee Committee délszláv programjainak videófelvételei.

Az ARC munkamódszerének fontos része volt az is, hogy helyi vállalkozókkal dolgozzon együtt, serkentve a gazdaságot, illetve multietnikus együttműködéseket alakítson ki, elősegítendő az ellentétek feloldását.

Mindezekbe engednek bepillantást a szervezet lenti promóciós és dokumentumfilmjei, illetve az ARC délszláv programjának a Blinken OSA Archívumban kutatható iratanyaga.

„Minden ártatlan áldozatnak segíteni kell polgárháborúk, fegyveres konfliktusok idején, származásuktól, hovatartozásuktól függetlenül”

Az első, 2001-ben készült filmben az ARC munkatársai, illetve ügyfelei mesélnek 15 percben a szervezet hazatelepítési programjáról, beleértve a szervezett buszutakat, illetve a közös bosnyák-szerb projekteket:

„Egy emberöltő kellhet a háborús sebek begyógyítására, de az egy hasznosan töltött élet lesz.”

A második, 7 perces promóciós filmben olyan fiatalok számolnak be saját tapasztalataikról, akik gyerekként élték át a háborút, így a harcokat és a menekülést is, majd az ARC munkatársai lettek:

A tulajdonos visszatér

A harmadik, The Owner Is Back című félórás dokumentumfilm rövid riportjai az ARC montenegrói menekülttáborokból Boszniába és Horvátországba visszatelepülő ügyfeleinek eseteit mutatják be lépésről-lépésre:

Az American Refugee Committee a délszláv háború kitörése után több mint tíz évvel, 2006-ban szüntette be a tevékenységét a Balkánon, miután 2003-tól fokozatosan helyi civileknek adta át a programjait. A szervezet 2019 óta Alight néven működik, és jelenleg az Ukrajnából menekülők segítésében is aktív: a lengyel-ukrán határon gyors segítséget nyújt, Ukrajnába élelmiszert, gyógyszert és egészségügyi felszerelést juttat, a menekülteket pedig világszerte segíti ideiglenes szállás keresésében. Külön programot fejlesztettek a kiemelten kiszolgáltatott LMBTQI+ menekültek támogatására.

Olvasd angolul! / Avilable in English!