„Őt oda lőtték be a magyarok, közkatonák” – Interjú Jovánovics Györggyel 1974-es cigány holokauszt emlékmű terveiről

  • A holokauszt roma áldozataira sokáig egyáltalán nem terjedt ki a történettudomány figyelme, a roma holokausztot jelölő kifejezés, a porajmos is csak az 1990-es években született meg.
  • Ennek ellenére nemzetközi összevetésben is korán, már 1974-ben tervek készültek Magyarországon a roma holokauszt áldozatainak emlékművére: a szobrász a neoavantgárd művészgeneráció kiemelkedő alakja, Jovánovics György volt.
  • A szobrásszal Véri Dániel művészettörténész, a Blinken OSA Archivumban ingyenesen látogatható Megrendelt emlékezet-kiállítás kurátora beszélgetett.
Jovánovics György: Cigány holokauszt emlékműterv I., 1974, magángyűjtemény.Fotó: Sulyok Miklós

Kevéssel a háború vége előtt magyarok követtek el magyarok ellen tömeggyilkosságot. Nyilasok és csendőrök 1945. február elején Várpalota határában összegyűjtöttek helyi romákat, gödröt ásattak velük, majd belelőtték őket: száztizennyolc embert gyilkoltak meg, míg további öt áldozatot a város főterén végeztek ki.

Roma értelmiségiek 1974-ben emlékmű felállítását kezdeményezték Várpalotán, amit a Magyar Szocialista Munkáspárt felső vezetése is támogatott. Amint azonban lejjebb, megyei szintre került az ügy, a helyi hatóságok elutasították a szobor felállításának a tervét, méghozzá azzal a szégyenteljes indoklással, hogy az áldozatok – nők, férfiak, gyerekek – köztörvényes bűnözők lettek volna. Az emlékmű, amelynek megvalósítására végül nem került sor, céljait és tartalmát tekintve újszerű, és a gipszvázlatokból ítélve a korszak hagyományos, figurális emlékműveivel összevetve formabontó lett volna.

Jovánovics György emlékműterve a Megrendelt emlékezet: magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965 című kiállításon látható december 3-ig a Blinken OSA Archivum Centrális Galériájában (Arany János u. 32., 1051 Budapest). A szobrásszal a kiállítás kurátora, Véri Dániel készített interjút:

A videóban az interjú nagyobb része szerepel, a teljes beszélgetés magyar átirata az Artmagazin 143. számában, míg angol fordítása az Artmagazin Online-on olvasható.

Elfelejtett holtak: a roma holokauszt emlékezete címmel 2023. november 8-án, szerdán 18 órától kerekasztal-beszélgetést szervezünk a Blinken OSA Archivumban (angol nyelven, résztvevők: Kóczé Angéla, Szász Anna Lujza, Véri Dániel), ahol levetítjük Lakatos József 1981-es, Elfelejtett holtak című, a roma holokauszttal foglalkozó rövidfilmjét is. Az eseményen való részvételhez (a helyszínen és Zoom közvetítéshez egyaránt) ingyenes regisztráció szükséges.

(Véri Dániel művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet Kutatási Osztályának munkatársa, a CEU Jewish Studies Program korábbi posztdoktori ösztöndíjasa)

Elérhető angolul! / Available in English!